ENG
  • Ученість — солодкий плід гіркого коріння.

  • Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів

  • Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.

  • Важлива не кількість знань, а якість їх.

  • Є тільки одне благо - знання й тільки одне зло - неуцтво.

  • Єдиний шлях, що веде до знання, - це діяльність.

  • Бич людини - це уявлюване знання.

  • Знання - сила.

  • Знання - знаряддя, а не ціль.

  • Запам'ятовувати вміє той, хто вміє бути уважним.

Донбаська державна
машинобудівна академія

Останні новини

Перемога на Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття»
1.jpg

ХVІІ Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської та студентської молоді «Півд...

Четвер, 19 грудня 2024
Медіагрупа «Академія» – 25 років натхненної роботи
000.jpg

17 грудня медіагрупа «Академія» вважає своїм днем народження, бо саме в цей день 25 років тому в...

Вівторок, 17 грудня 2024
Всеукраїнська конференція «Мій рідний край, моя земля очима сучасників» об’єднала учнівську та студентську молодь з усієї України
1.jpg

ХV Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очим...

Понеділок, 16 грудня 2024
Рада студентського самоврядування ДДМА взяла участь у зустрічі з Міністром освіти і науки України
2.jpg

У Києві в стінах Міністерства освіти і науки України відбулася офіційна зустріч представників ор...

П'ятниця, 13 грудня 2024
Чи можуть чоловіки-студенти і викладачі виїжджати за кордон
1.jpg

На сайті ДДМА публікується багато запрошень на конференції, навчання, стажування, зокрема за кор...

Четвер, 12 грудня 2024

Вітаємо першокурсників нової спеціальності «Хімія харчових продуктів»

glav.jpg

Цього року в нашій Академії відкрили нову спеціальність – 102 «Хімія» з унікальною освітньою програмою «Хімія харчових продуктів». Її побудовано на основі класичних університетських програм, і здобувачі освіти отримають загальну класичну університетську підготовку з хімії та будуть професіоналами в галузі хімії харчових продуктів. На теперішній час жоден заклад вищої освіти Донецької області не надає вищої освіти за спеціальністю «Хімія».

Кафедра хімії і охорони праці ДДМА вже давно має вагу в хімічному просторі регіону, і тому була пройдена акредитація спеціальності й набрана перша навчальна група. Ми поспілкувалися зі студентами і з’ясували, що географія наших першокурсників – Донецька й Луганська області. Дехто з них ще в школі захоплювався хімією і брав участь в олімпіадах. А дехто обрав наш виш, коли на власні очі побачив лабораторії кафедри хімії і охорони праці, поспілкувався з викладачами, пройшовся корпусами Академії.

Як з’явилася ідея відкриття нової спеціальності, нам розповів завідувач кафедри професор Анатолій Авдєєнко.

img_6.jpg

– Ідея відкриття спеціальності «Хімія» пішла від нашого ректора, він зауважив, що на нашій кафедрі є потенціал, є лабораторії, аспірантура, ми займаємося наукою, є держбюджетне фінансування. А саме ідея створення освітньої програми «Хімія харчових продуктів» належить доценту кафедри, канд. хім. наук Світлані Коноваловій. Цей напрямок збігається з нашим науковим напрямком органічної хімії – на кафедрі працюють викладачі, які спеціалізуються саме на цьому (усі кандидати хімічних наук з органічної хімії).

– Що стосується першого набору, – продовжує професор, – то в мне був досвід агітаційної роботи, тому наша кафедра активно почала діяти в цьому напрямку. Єдине, що нас засмутило й обмежило кількість наших потенційних абітурієнтів, це мала кількість школярів, що обрали на ЗНО предмет «Хімія». Та маємо надію, що цього року ми зможемо зацікавити школярів.

Щоб залучити школярів до занять хімією і підвищити рівень їхньої підготовки до ЗНО з хімії, на кафедрі проводилися заняття в хімічному гуртку «Хімічна студія» для школярів 9, 10 і 11-х класів шкіл м. Краматорськ. Школярі власноруч під керівництвом викладачів виконували хімічні експерименти.

Зараз наша Академія – єдине місце в Україні, де випускають фахівців за освітньою програмою «Хімія харчових продуктів». Випускники цієї спеціальності можуть працювати на підприємствах, в установах та організаціях хімічної, фармацевтичної, нафтогазової, харчової та агропромислової галузей, у криміналістичних лабораторіях, у лабораторіях метрології та стандартизації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Департаменту податкових та митних експертиз Державної фіскальної служби. Усе залежить від бажання, якісних знань та наполегливої праці кожного.

Отже, хочеться побажати удачі студентам у процесі отримання освіти, а також визнання й кар'єрного розвитку в майбутньому! А всім викладачам і тим людям, які взялися за розвиток нової спеціальності в нашій Академії, – успіхів у такій важливій справі!